Skip to main content
Startups

Har du en god forretningsidé og trenger en investor?

By 4. februar 2017september 23rd, 2019No Comments

Denne bloggen gir deg tips om hva Change Com AS ser etter når selskapet skal investere i en startup.

1. Egenskaper og kompetanse. Avgjørende egenskaper for å lykkes som gründer er målbevissthet, utholdenhet, evne til å lytte og lære. De som står bak en startup må ha relevant bakgrunn og kompetanse, være dedikerte og ha tilstrekkelig besluttsomhet. Å utvikle en idé som skal bli til en lønnsom forretning er en lang læringsprosess der en må gjøre mange valg, tilpasninger og endringer underveis. Derfor er fleksibilitet og ydmykhet i et gründerteam viktig. Gründerteamet må ha en god sammensetning der forretningsforståelse, teknologi, salg og markedskompetanse bør være representert.

2. Motivasjon og drivkraft. En investor vil se etter hva som motiverer et gründerteam. Bevissthet rundt motivasjon og drivkraft (tjene penger, redde verden, ha det gøy) er viktig å formidle slik at det blir en god match mellom gründer og investor.

3. Konsept og verdiforslag. Gründerne må presentere en troverdig plan for hvordan selskapet skal tjene penger. Spørsmål en investor vil ha svar på er som følger: Hva er det som gjør idéen unik og hvordan ser verdiforslaget ut? Hvordan skal selskapet generere inntekter? Hvem er kundene og markedssegmentet? Hvordan ser kostnadssiden ut? Hvem er de viktigste samarbeidspartnerne? Hvilke salg og distribusjonskanaler vil selskapet benytte for å få kunder, og hva vil selskapet gjøre for å holde på kundene sine? Hvordan er konkurransen fra andre aktører?

4. Riktig tidspunkt. Investorer er opptatt av avkastning på investert kapital og vurderer når det er gunstigst å gå inn i en startup. Et gründerteam trenger penger når gründerkapitalen tar slutt. Tidspunktet gründer og investor ønsker for en emisjon vil derfor ofte ikke være sammenfallende. Før gründerne bestemmer seg for å gjennomføre en emisjon bør produktet være godt testet, en kundepilot bør være gjennomført og demonstrert at konseptet er attraktivt i markedet.

Ønsker du å lese mer om hvordan du skal tiltrekke deg investorer, kan du gjøre det her.

Business Angels 101: Key Basics to Fund Your Business

Change Com investerer i startups der temaene er delingsøkonomi, digitalisering av verdikjeder og verdinettverk, fornybar energi og tjenesteproduksjon i kommunikasjonsnettverk.

Change Com investerer i tidlig-fase selskaper, og bidrar med kapital og rådgivning. Typisk investeringsnivå er fra NOK 100.000 til 500.000.

Leave a Reply