Skip to main content
Fornybar energi

Change Com AS investerer i solenergi i Etiopia

By 31. mars 2017september 23rd, 2019No Comments

Change Com AS investerer 150.000 USD i Fosera Manufacturing plc i en rettet emisjon. Change Com blir både aksjonær og rådgiver for det tysk-etiopiske solenergiselskapet.

Fosera Manufacturing plc produserer og distribuerer solcelle-systemer til husstander, skoler, sykehus og andre offentlige institusjoner i Etiopia. Komponenter importeres fra Thailand og settes sammen til systemer som produserer strøm til lamper, mobiltelefoner, radio, kjøleskap, osv.

Kontakten med Fosera Manufacturing plc ble etablert for snart ett år siden, men på grunn av etniske konflikter og påfølgende unntakstilstand i Etiopia, har forhandlingene tatt lengre tid enn planlagt.

Fosera Manufacturing plc er et datterselskap av Fosera Gmbh som ble etablert i 2011 med hovedkontor nær Ulm i Tyskland. Fosera Gmbh har datterselskaper i en rekke land i Asia og Afrika og er grunnlagt av Dr. Peter Adelmann. Dr. Adelmann har vært med i utviklingen av solcelle-teknologier siden 1983 og har grunnlagt flere virksomheter. Han er konsulent og rådgiver for GIZ, Verdensbanken, EU-kommisjonen og flere nasjonale myndigheter. Han har et professorat ved Ulm Universitetet.

Change Com har engasjert advokatfirmaet Theodros & Associates Law Office i Addis Ababa til å representere selskapet og bistå med konsesjoner og lisenser. Change Com har i tillegg mottatt lokal bistand fra Mr. Eyosias Yilma og Ms. Birikit Tiruneh, to lokale eksperter som tidligere har arbeidet for norske virksomheter i Etiopia.

Etiopia har de senere årene hatt en gjennomsnittlig økonomisk vekst på nær 10%, og med et innbyggertall på 100 millioner er Etiopia et spennende marked. Myndighetene har valgt en sentralisert styringsmodell og konsentrerer investeringene i gigantiske infrastrukturprosjekter. Et tett samarbeid med Kina bidrar til at kinesiske selskap har en viktig rolle i utviklingen av Etiopia, og Change Com tror derfor at Etiopia blir et attraktivt marked i tiden framover.

Change Com er overbevist om at solenergi vil bidra til økt levestandard. Afrika har sol, men mangler elektrisitet til store befolkningsgrupper.

Globalt er solenergi den fornybare energikilden som øker mest, og i løpet av de neste 20-30 årene er det forventninger om at solenergi blir den viktigste strømkilden. Solenergi har mange fordeler:

  • Sol er gratis og produksjon av solenergi har lave driftskostnader sammenlignet med andre måter å produsere strøm på.
  • Solenergi er uuttømmelig. Solen gir oss hver dag bærekraftig energi som aldri vil ta slutt.
  • Solenergi forurenser ikke og fører ikke til økte klimagasser i atmosfæren.

Et solcelle-system omformer energien fra solens stråling til elektrisitet ved hjelp av den fotovoltaiske effekten. Den vanligste solcelleteknologien utnytter egenskaper i halvledermaterialet silisium og er enten mono-krystallinsk eller multi-krystallinsk. Mono-krystallinske solceller er bygget opp av ett silisiumkrystall, og overflaten er derfor homogen og absorberer alt lys i solcellen. Multi-krystallinske solceller fremstilles med mindre energi og er derfor noe billigere å bygge for samme oppgitte effekt.

Leave a Reply