Etiopias økonomiske vekst
Etiopia, et av landene i Afrika med størst økonomisk vekst, hadde fra 2010-2015 en gjennomsnittlig vekstrate på 9,1%. I 2016 falt de tilbake til 6,5%, men i 2017 forventes den økonomiske veksten å øke til over 7%. I følge den kenyanske avisen Daily Nation skal Etiopia i 2017 gå forbi Kenya og bli den største økonomien i Øst-Afrika, dette med god hjelp av Kina som investerer i infrastrukturprosjekter i offentlig sektor. Etiopiske myndigheter tror på en utvikling med sterk sentralstyring, investeringer i energiforsyning og samferdsel, og incentivordninger for å trekke til seg utenlandske investorer i produksjon av forbruksvarer.
Mobil og internett
Økt mobiltelefonbruk spiller en viktig rolle i denne utviklingen. I Etiopia har snart 50% av en befolkning på 100 millioner tatt i bruk mobiltelefonen. Internettilgangen er ikke like imponerende. I juni 2016 var det registert 4,5 millioner internettbrukere. Økt produksjon av smarttelefoner vil forøvrig i løpet av kort tid forandre dette bildet. Telefonene som blir produsert for det etiopiske markedet gir nå etiopiere tilgang til internett, og denne utviklingen har skapt en ny industri. I følge Fortune, en finansavis i hovedstaden Addis Ababa, finnes det nå 10 lokale produsenter av mobiltelefoner i Etiopia. De klarer ikke å dekke etterspørselen til tross for at telefonene koster minst en månedslønn. Den samme avisen hevder at 64% av telefonene i landet er smuglet inn utenfra. Myndighetene vil i løpet av 2017 øke kontroll og sikkerhet ved å innføre et såkalt utstyrsregister. Da vil alle telefoner som ikke er kjøpt og registrert med en lokalt SIM-kort i Etiopia, ikke kunne logge seg på nettet.
Ethio Telecoms monopol
Ethio Telecom startet utbygging av mobilnettet i 1999, og har fram til i dag opplevd en eventyrlig vekst. I dag er det 3G dekning i de mest befolkningsrike områdene. De første 4G basestasjonene ble bygd i 2015 og de største byene tilbyr nå 4G dekning. Det er kinesiske Huawei som bygger for Ethio Telecom. Det er et stort trykk på myndighetene for å liberalisere telesektoren. Nye aktører ønsker å være med på inntektsfesten, men med monopol på mobil og internettjenester kan Ethio Telecom ta høye priser, og liberaliseringen lar nok vente på seg. Inntekter fra mobil- og internettjenester vil utgjøre en vesentlig del av statsinntektene framover. Innkjøp av de rimeligste smarttelefonene koster 300-500 kroner, og månedlig kostnad er 60 kr for et abonnement med 1 Gbyte data. Det betyr at etiopiere bruker en vesentlig del av lønnen på bruk av mobiltelefon og surfing på internett.
Kilder: